Prin proiectul CLASA CITITOARE, și elevii clasei a VI-a A l-au întâlnit pe Victor Miron, scriitorul clujean și inițiatorul mai multor campanii de promovare a cititului la nivel național, cunoscute prin intermediul mass-media și la nivel internațional, cum ar fi : ,,Cărțile pe față” (book selfie), intrare gratuită la Grădina Botanică din Cluj, dacă ai o carte la tine, transport gratuit cu autobuzul în municipiul Cluj-Napoca, dacă citești sau Biblioteca vecinilor, dar și autorul cărților ,,Cărțile pe față”, ,,Cartea de citit în doi”, ,,Trai în doi” , ,,Mama” ș.a.
Campania ,,Cărțile pe față”, inițiată de clujeanul Victor Miron, a fost promovată și de Biblioteca ,,Mihai Eminescu” încă din octombrie 2014, în cadrul programului organizat cu prilejul celebrării Lunii Internaționale a Bibliotecilor Școlare. Atunci s-a derulat o activitate inedită, intitulată chiar „Cărțile pe față”. Concret, o valiză plină de cărți atrăgătoare, îi aștepta pe elevi la biblioteca școlii, din care ei își puteau alege cartea preferată, își făceau o poză (book selfie) cu ea și o publicau apoi ca poză de profil pe rețeaua de socializare Facebook. În plus, dacă volumul ales de fiecare elev îi plăcea acestuia în mod deosebit, o putea lua acasă, cu condiția să lase, în valiză, alta în schimb.
Anii au trecut și în cadrul campaniei ,,Cărțile pe față”, Victor Miron a dezvoltat conceptul CLASA CITITOARE, pe care echipa proiectului cu aceeași titulaturăl-a implementat cu mici modificări, și în școala noastră.
Practic, drept grup-țintă am ales clasa a VI-a A, colectiv de elevi ce s-a remarcat de-a lungul timpului printr-un extraordinar ,,apetit” pentru lectură. Mulți dintre acești elevi sunt și membri ai cercului de lectură ”Micul cititor”. Fiecare elev din Clasa cititoare recomandă o carte. Cu sprijinul sponsorilor, care au dorit să rămână anonimi, cărțile recomandate au fost procurate și donate de elevi la bibliotecii școlii astfel încât toți ceilalți elevi, actuali și viitori, să aibă acces la cărțile Clasei cititoare. În plus, fiecare elev a achiziționat un tricou pe spatele căruia scrie Recomand cartea X de Y, iar pe fața tricoului este inscripționat mesajul ești-ceea-ce-citești, scris circular. Toți elevii din Clasa cititoare, în fiecare luni din săptămână, poartă aceste tricouri la școală pentru a face să fie cool să citești. Dacă, de exemplu, unui băiat din școală îi place de o fată din clasa cititoare el poate să meargă să împrumute e la bibliotecă acea carte pe care o recomandă domnișoara, să o citească și el, după care să vorbească despre carte cu ea.
Pentru ca fiecare elev să poată purta un astfel de tricou inscripționat, ne-au fost alături părinții acestora, cărora le mulțumim și pe această cale, căci fără sprijinul lor n-am fi reușit să concretizăm ținuta Clasei cititoare .
În cadrul întâlnirii cu Victor Miron, găzduită, prin grija autorităților locale, de Centrul Cultural Lira, au fost abordate teme vizând importanța lecturii în formarea culturii generale, profilul elevului cititor, beneficiile frecventării bibliotecilor, elevii având ocazia de a viziona mai multe spoturi ale unor campanii de promovare a lecturii inițiate de tânărul scriitor. Surpriza zilei a fost pe deplin completată tot de invitatul nostru, care a oferit volumul Cărțile pe față, ediția a II-a, personalizat cu fotografiafiecărui elev. Firește că a urmat și o lungă sesiune de autografe !…
Cât privește proiectul CLASA CITITOARE, practic, drept grup-țintă am ales un colectiv de elevi ce s-a remarcat de-a lungul timpului printr-un extraordinar ,,apetit” pentru lectură. Mulți dintre acești elevi sunt și membri ai Cercului de lectură ,,Micul cititor”. Fiecare elev din Clasa cititoare recomandă o carte pe care n-a găsit-o la bibliotecă, dar și-ar dori să o poată găsi și împrumuta de la biblioteca școlii. Cu sprijinul sponsorilor proiectului, care au dorit să rămână anonimi, cărțile recomandate au fost procurate și donate de elevi la bibliotecii școlii astfel încât toți ceilalți elevi, actuali și viitori, să aibă acces la cărțile Clasei cititoare. Fondul documentar al bibliotecii a fost astfel completat cu 53 volume. În plus, fiecare elev a achiziționat un tricou pe spatele căruia scrie Recomand cartea X de Y, iar pe fața tricoului este inscripționat mesajul Ești ceea ce citești, scris circular. Toți elevii din Clasa cititoare, în fiecare luni din săptămână, poartă aceste tricouri la școală pentru a populariza noile achiziții de carte din biblioteca școlii și pentru a comunica colegilor că încă este cool să citești.
CLASA CITITOARE, lansată la Moinești, este a treia clasă de acest fel organizată la nivel național, dar prima la nivel de gimnaziu și, în același timp, prima organizată în alt oraș decât orașul Cluj. Au colaborat la realizarea activităților : prof. Enea Gina, prof. Condrea Cristina, prof. Istrate Alis, prof. Moței Ramona, prof. Ichim Daniela, prof. Lupu Adriana și prof. Alice Horvat.
Efectele acestui proiect educaționale, evident se vor vedea în timp. Organizatorii speră la cât mai multe clase cititoare care să demonstreze practic că Cititul (încă) este cool! Pentru aceasta, însă, bucuria lecturii trebuie mereu cultivată!… Sau altfel spus: să învățăm necontenit a citi cu ochii, a citi cu sufletul, a citi cu mintea!
Alte proiecte de succes ale Bibliotecii școlare:
- Rețetarul lecturilor frumoase
– Proiect realizat în parteneriat cu CCD Bacău, Școala Gimnazială Nr. 1 Onești, Școala Gimnazială ,,Constantin Platon” Bacău și Școala Gimnazială ,,Nicolae Șova” Poduri
Scop: Cultivarea în rândul elevilor a plăcerii de a citi şi de a realiza corect o prezentare de carte
- Dăruiește cu dragoste o carte!
– Proiect organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții Dăruite, sărbătorită pe 14 februarie. Aceasta este ziua în care dragostea pentru cărți trebuie împărtășită cu cei dragi, cu oameni necunoscuți, poate chiar cu cei care n-au deschis o carte niciodată.
Este o sărbătoare ce poate continua în fiecare zi, ca și dragostea pentru oameni!
- Limba noastră-i o comoară
– Proiect organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Limbii Materne, sărbătorite pe 21 februarie
Obiective :
- valorificarea fondului de carte al bibliotecii școlii;
- dezvoltarea competențelor de comunicare;
- stimularea și dezvoltarea aptitudinilor elevilor.
- implicarea comunității locale în crearea unui mediu sănătos de educație.
- Ștefan Luchian – pictorul florilor și al meleagurilor moineștene
– Proiect organizat cu prilejul omagierii a 150 ani de la nașterea pictorului Ștefan Luchian
Obiectiv principal: familiarizarea elevilor cu activități culturale care nu sunt cuprinse în programa școlară.
5. Semne de carte itinerante
– Începând din 2007, cititorii de la Biblioteca Mihai Eminescu Moinești au participat în luna octombrie a fiecărui an la proiectul internațional BOOKMARK PROJECT.
De-a lungul timpului, semne de carte create de aceștia au ajuns la cititori de aceeași vârstă din numeroase țări implicate în proiect. În 2017, au ajuns la noi lucrări realizate de elevi din Portugalia, Chicago și Antalia în cadrul ediției 2016 a proiectului. Cei din Portugalia ne-au trimis și o scrisoare de apreciere.