R.A.C.L.A. – Rânduri alese care lovesc adânc

R.A.C.L.A  proiect educațional cu impact pe termen lung

Începând din 1967, Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret este celebrată  pe data de 2 aprilie, ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.

Peste tot în lume sunt organizate cu această ocazie o sumedenie de activități,  precum concursuri literare, întâlniri cu autori, expoziții și lansări de carte etc.

Pentru a marca importantul eveniment – de la a cărui lansare s-au împlinit 50 de ani în 2017, Biblioteca ,,Mihai Eminescu” și-a propus organizarea unui program de sărbătoare, altfel structurat decât în anii precedenți.

Știut fiind faptul că întâlnirea cititorilor cu scriitorii reprezintă un moment aparte, pe cât de rar, pe atât de mult apreciat și cu impact pe termen lung,prof. Anca Mareș și bibl. Lacramioara Onea au inițiat două proiecte educaționale – R.A.C.L.A., un concurs de lectură și studiu individual al cărților și CLASA CITITOARE – ce au avut ca scop promovarea importanței dezvoltării și utilizării bibliotecilor școlare prin educarea elevilor în spiritul iubirii, prețuirii și valorizării cărților și lecturii.

Prin intermediul concursului de lectură și studiu individual al cărților, R.A.C.L.A. – un acrostih ce parafrazează numele unei formații de  hip-hop din anii ’90, fiecare din literele acestui nume simbolizând un cuvânt care lansează un mesaj plin de miez și semnificații : Rânduri Alese Care Lovesc Adânc, ajuns la a IV-a ediție în anul școlar 2016-2017, elevii de gimnaziu amatori de lectură au avut la dispoziție o bibliografie permisivă vârstei și nivelului lor de înțelegere, cu zece titluri de carte, evident altele decât cele din lecturile obligatorii. Cu sprijinul bibliotecarului, participanții au învățat care este diferența dintre recenzia și prezentarea unei cărți și cum să realizeze ei înșiși o prezentare de carte.  

Inițiatoarele proiectului au plecat de la premisa că implicarea elevilor în concurs îi va ajuta pe aceștia să-și dezvolte creativitatea și cultura generală, să se autoevalueze, să conștientizeze ori să cuantifice  valoarea muncii.

De remarcat este și componența juriului ediției din 2017: Victor Miron, vechi cititor și tânăr scriitor – după cum singur se recomandă, promotorul unor inedite campanii de stimulare a lecturii, președinta Asociației Părinților și Profesorilor ,,Împreună, pentru Enescu”- prof. psihopedagog Moței Ramona și prof. Horvat Alice, de la Clubul Elevilor Comănești .

Nici premiile oferite nu au fost de neglijat. Datorită sponsorului tradițional al concursului, S.C. AUTO-CAR S.R.L.  Moinești, reprezentat prin dir. economic, doamna ec. Simona Iftimi, fiecare elev participant a primit o diplomă, iar cei clasați pe podium au fost recompensați și cu premii în bani: Premiul I, Luca Miruna – clasa a VII-a A, Premiul al II-lea, Capătă Brianna– clasa a VI-a C și Premiul al III-lea, Dobrovăț Delia– clasa a VII-a B.

Efectele acestui proiect educațional, evident se vor vedea în timp. Organizatorii speră să demonstreze practic că Cititul (încă) este cool! Pentru aceasta, însă, bucuria lecturii trebuie mereu cultivată!… Sau altfel spus: să învățăm necontenit a citi cu ochii, a citi cu sufletul, a citi cu mintea!